Intrebari frecventeDaca soarele nu ma deranjeaza la ochi, tot trebuie sa port ochelari de soare?

Da, pentru ca razele UV ne pot afecta iremediabil retina, fiind cauza a tot felul de afectiuni.


Ce sunt razele UV?

Razele UltraViolete sunt localizate exact dupa portiunea violeta a spectrului de lumina; lumina soarelui este sursa principala de astfel de raze. Razele UV se impart in trei categorii: UVA, UVB, si UVC. Razele UVA au o lungime de unda mai lunga si pot trece cu usurinta de geam/sticla. Expertii neaga impactul negativ al lor asupra ochilor nostri. Razele UVB sunt cele mai periculoase, necesitatea ochelarilor de soare sau a lotiunii de protectie fiind imperioasa. Ele nu patrund prin sticla. Iar razele UVC nu ajung pe pamant din cauza atmosferei care le blocheaza.


Cand imi afecteaza razele UV ochii?

Oamenii cred ca sunt afectati de aceste raze numai in zilele cu soare, insa acest lucru nu este adevarat, ochii pot fi afectati de razele UV chiar si atunci cand conditiile meteo nu sunt favorabile. Razele solare sunt foarte puternice intre orele 10 si 14.

Luciul si reflexiile pot fi adevarate batai de cap, asa ca iti recomandam sa ai ochelari la tine daca este zapada, daca esti pe apa sau nisip, sau daca esti la volan.


Exista probleme medicale care sa imi mareasca riscul afectarii si mai puternice cu raze UV?

Da. Oamenii cu cataracta au aceasta problema (sau care s-au operat de cataracta), si cei cu afectiuni retinale.


Care imi sunt optiunile pentru a preveni afectarea ochilor?

Sunt necesari ochelarii de soare, purtarea lor permanenta. In timp ce anumite lentile de contact va pot oferi protectie UV, ele nu va acopera in totalitate ochii, deci tot aveti nevoie de ochelari de soare.

Cautati niste ochelari de soare care sa va protejeze de razele UV in proportie de 99 pana la 100% atat de UVA cat si de UVB. Sunt recomandabili ochelarii care au inscriptia UV 400, adica blocheaza undele de raze pana la 400 de nanometri.

De asemenea puteti lua in considerare posibilitatea acoperirii fetei pentru a nu patrunde raze pe langa rama de ochelari.


Cate tipuri de lentile exista?

Sunt atatea lentile pe piata ca este dificil sa alegem unele care sa ne protejeze ochii foarte bine.

Lentilele Blue-blocker sunt cele care blocheaza patrunderea luminii albastre. Cerceratorii inca nu stiu daca lumina albastra este sau nu nociva, insa aceste tipuri de lentile sunt foarte populare in randul schiorilor, pilotilor, capitanilor de nave si vanatorilor.

Atat lentilele anti-reflex cat si cele polarizate reduc efectul suprafetelor lucioase.

Lentilele oglinda limiteaza cantitatea de lumina care patrunde in ochi, deci iti ofera confort.

Lentilele panta sunt cele colorate de sus in jos in degrade. Sunt recomandate soferilor. Cele duble inseamna ca sunt inchise la culoare si sus si jos si mai deschise la mijloc. Acestea din urma nu sunt atat de bune pentru condus, pentru ca fac imposibila vederea bordului.


Cum sunt lentilele care blocheaza razele infrarosii?

Razele infrarosii sunt localizate exact dupa portiunea vizibil rosie a spectrului de lumina. Desi unii cercetatori considera ca ele sunt nocive uneori (in apropierea suprafetelor mari de apa sau zapada), altii sustin ca nu ameninta ochii.


Ce culoare de lentile este mai buna?

Culoarea lentilei tine mai mult de preferinta personala decat de randamentul ei. Cele gri si maro sunt cele mai populare pentru ca afecteaza culorile cel mai putin. De exemplu galbenul este preferat de schiori si de puscasi datorita performantelor deosebite in conditii de iluminare scazuta, imbunatatind contrastul imaginii percepute .


Mai e nevoie de protectie UV daca lentilele sunt negre?

Da.  Majoritatea oamenilor considera ca daca lentilele sunt inchise la culoare ochii lor sunt protejati. Gradul de culoare inchisa nu are efect asupra razelor UV. Pentru o protectie pe masura aveti nevoie de ochelari care sa garanteze protectia UV 100%.


Ochelarii mai scumpi sunt mai buni calitativi?

Nu neaparat. In timp ce ochelarii scumpi sunt de cele mai multe ori de o calitate superioara, ne putem cumpara niste ochelari buni si cu mai putin de 20 de euro. Trebuie doar sa aveti grija ca ei sa aiba o protectie UV de 100% si sa nu distorsioneze imaginea.


Copiii au nevoie de ochelari de soare?

Copiii sunt cei care au cea mai mare nevoie de ochelari de soare pentru ca se expun mai mult la soare si au ochii mult mai sensibili decat adultii. Efectele nocive ale razelor UV se acumuleaza in timp, lucru care inseama ca ar trebui sa incepeti sa va protejati copiii inca de cand sunt mici.


Atunci cand purtam ochelari de vedere ce optiuni avem?

Va puteti cumpara ochelari cu reteta medicala sau cu lentile fotocromatice (adica cele care se schimba in functie de lumina) de la medicul dvs. Cei care se prind de rama dvs de ochelari sunt o optiune scumpa si se pot cumpara numai odata cu cei de vedere.


 


Reteaua de magazine online lovernet