Ochii tai


Irisul

Irisul este partea colorata a ochiului. In iris exista doi muschi foarte importanti, unul care se ocupa cu contractarea la lumina puternica si cel care dilata muschii atunci cand lumina este mai slaba, cele doua controland nivelul de lumina al ochilor, asemeni unei diafragme a aparatului foto.


Pupila

Pupila este centrul negru al ochiului. Pupila este cea prin care lumina trece, iar marimea ei depinde de cei doi muschi ai irisului care se dilata si care se contracta. Reactia pupilei ajuta de cele mai multe ori la evaluarea functiilor neurologice.


Cristalin

Situata in spatele irisului, lentila este transparenta si flexibila. Ea este cea care genereaza trei sferturi din energia ochiului. Partea interioara a ochiului este numita nucleu si este inconjurata de un material moale, numit cortex. Pe masura ce imbatranim, lentilele sunt din ce in ce mai grele iar capacitatea lor de a se acomoda in functie de lumina sau de a focusa se reduce.


Cornea

Este acea parte transparenta care acopera ochiul si care permite trecerea luminii. Actioneaza ca o suprafata retractoare foarte puternica, ea constituit 70% din energia necesara ochiului pentru a focusa, restul de 30% venind din partea lentilei. Desi nu are niciun vas sangvin, cornea este unul din cele mai sensibile parti componente ale corpului nostru.


Retina

Ea este alcatuita din celule sensibile la lumina de doua feluri(lunguiete si sub forma de con), iar ele au rolul de a converti lumina in impulsuri energetice. Impulsurile acestea circula prin nervul optic pana la creier unde sunt transformate in imagini. Retina este alcatuita din aproximativ 6 milioane de celule con care ne ajuta sa distingem culorile in timpul zilei, si aproximativ 125 de milioane de celule lunguiete care ne ajuta sa distingem obiecte in timpul noptii. Imaginea de pe retina este inversata.

Chiar daca ochiul are o capacitate foarte mare de a se adapta la lumina, este posibil ca prea multa lumina sa aiba efecte nocive asupra ochiului. De aceea nu este recomandat sa privim direct surse puternice de lumina precum soarele.

Retina este folosita pentru a detecta miscarea si pentru a pastra orientarea spatiala.


Sclera

Este acea parte alba a ochiului. Este opaca si are rolul de protectie al ochiului. Pe sclera exista 6 muschi mici care ajuta la miscarea globului ocular. Ea are culoarea alba la oamenii tineri, iar cu timpul tinde sa se ingalbeneasca.


Tesutul conjunctiv

Este un tesut transparent care acopera suprafata ochiului. El este alimentat de vase de sange aproape invizibile. Secreta mucoasa si acel lichid necesar lubrifierii ochiului.


Macula

Este situata in centrul retinei si este acea parte sensibila a ochiului responsabila cu detaliile. Ea este cea care ne ajuta la actiuni precum cititul.


Fovea

Este situata in centrul maculei.


Reteaua de magazine online lovernet