Sanatatea ochilorNutritia

Vitaminele si mineralele sunt esentiale in pastrarea sanatatii ochilor nostri si  ne ajuta sa reducem riscul aparitiei unor afectiuni precum cataracta sau degeneratii ale maculei.


Exista mai multe suplimente usor de gasit in majoritatea centrelor de profil insa trebuie stiut ca majoritatea vitaminelor si mineralelor necesare ochilor nostri se gasesc in mancare. O dieta sanatoasa si bogata ne va ajuta sa ne mentinem atat sanatatea organismului, cat si a ochilor nostri. De exemplu vitamina A intarzie aparitia orbirii, iar vitamina C poate ajuta la ameliorarea afectiunii Glaucoma. Acizii grasi au un rol esential in protectia ochilor impotriva afectiunilor maculei. Cei mai buni acizi impotriva degenerarii maculei s-au dovedit a fi Luteina si Zeaxantina.


Vitamine esentiale pentru sanatatea ochilor

Vitamina A (retinol) din morcovi, ficat, mango, spanac, caise.

Vitamina C din papaya, portocale, broccoli si capsune.

Vitamina E din seminte de floarea soarelui, alune de padure si mango.

Seleniu din ton, alune braziliene, carne de vita si curcan.

Zinc din carne si alune.

Vitamina P din citrice, alte fructe si legume.


Cele mai importante si eficiente vitamine s-au demonstrat a fi Luteina si Zeaxantina pe care le gasim in spanac, broccoli, laptuci, fasole verde, rosii, oua, portocale si leguminoase.

Inca nu a fost demonstrat ca suplimentele de vitamine si minerale ajuta la combatarea si ameliorarea bolilor si degeneratiilor, insa exista dovezi potrivit carora aceste doua vitamine ajuta retina in lupta impotriva trecerii timpului.

A fost alcatuit un studiu in urma caruia a rezultat ca oamenii intre 66 si 75 de ani care au un nivel mai ridicat al acestor vitamine si minerale in organism sunt mai putin afectati de imbranirea si degenerarea maculei.

Macula este situata in spatele ochiului, iar ea contine multe celule fotosensibile, care, pe masura ce oamenii imbatranesc se degradeaza si devin din ce in ce mai putin eficiente. Aceasta este degenerarea maculei. Afectarea maculei mai poate avea ca factori fumatul, presiunea mare a sangelui, insa cea mai intalnita cauza este cea a imbatranirii.

Cele doua substante se gasesc in retina, in special in macula. Zeaxantina este intalnita in fovee iar luteina in zona perifoveala. Este cunoscut faptul ca cele doua substante protejeaza retina si actioneaza ca un anti-oxidant.

Catitatile necesare de vitamine si minerale necesare combaterii problemelor retinei si foveei nu se gasesc in totalitate in mancare, de aceea trebuie sa le procuram de la magazinele de profil.

Reteaua de magazine online lovernet